Çocuklarda Boğaz Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi
19 Haziran 2024

Çocuklarda Boğaz Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi

Çocuklarda boğaz ağrısı, en sık karşılaşılan şikâyetlerden bir tanesidir. Birçok anne baba sadece boğaz ağrısı sebebi ile çocuğunu muayene ettirmektedir.

Çocuklarda Boğaz Ağrısına Ne Sebep Olmaktadır?

Çocuklarda boğaz ağrısının pek çok sebebi olabilmektedir. Şu şekilde de ifade edebiliriz: Boğaz ağrısı, değişik birtakım rahatsızlıkların belirtisi olarak ortaya çıkabilir. Boğaz ağrısının en sık görülen sebebi iltihaplardır ve bu iltihaplar bulaşıcı özelliğe sahiptir. Bu iltihaplar genellikle virüs ya da bakteriler tarafından oluşturulur. Bu bakteri ve virüsler arasındaki en önemli farklılık, bakterilerin antibiyotikle tedavi imkânının bulunması fakat virüslerin antibiyotikle tedavi imkânının bulunmamasıdır.

Virüsler

Genellikle erişkinlerde ve özellikle çocuklarda soğuk algınlığının nedeni virüslerdir. Burunda tıkanma, hapşırma, halsiz hissetme ile boğaz ağrısı mevcutsa nedeni yüzlerce virüsten bir tanesidir. Bu virüsler bulaşıcıdır ve genellikle kış aylarında salgın olarak gelişirler. Vücut bu rahatsızlıktan kendi mücadelesi ile ancak bir hafta gibi bir zaman zarfında kurtulur. Bu süreçte annelerin çocuklarına destek olarak dinlenme imkânı sunmaları gerekmektedir.

Ayrıca su çiçeği, boğmaca gibi rahatsızlıklara da virüslerin sebep olduğu boğaz ağrısı eşlik etmektedir. Ayrıca boğazda bulunan aft ve pamukçuk oluşumu da boğazda ağrı hissi yapabilmektedir. Ayrıca bir haftadan daha fazla süren virüs enfeksiyonu yani enfeksiyöz mononükleaz lenf bezlerini tutar, bademciklerimiz de büyüme gösterir üst kısmını beyaz renkte bir zarla kaplamaktadır. Boyun bölgesinde, koltuk altında bulunan ve kasıkta mevcut olan lenf bezlerinde şişme eğilimi görülmektedir. Kimi zaman boğazda oluşan ağrı nefes almayı bile zorlaştıracak hale gelebilmektedir. Bu rahatsızlık erişkin bireylerde daha sert geçerken, çocuk hastalarda daha hafif seyretmektedir. Tükürük ile geçmesi nedeni ile 'öpücük hastalığı' da denmektedir. Bu rahatsızlık ağız kısmından ele oradan da tekrar ağza geçerek bulaşma imkânı bulur. Bu sebeple aynı havlu, tabak ve kaşıklar kullanılmamalıdır.

Bakteriler

Strep iltihabı streptococcus diye adlandırılan bakteri ailesinden kaynaklanmaktadır. Bu iltihap kalp kapakçığını ve böbrekleri etkileyebilmektedir. Bu çeşit iltihaplar bademcik iltihabı, zatürre ve kulak iltihabına da yol açabilmektedir. Çocuk bünyesi dayanıksız olduğundan dolayı bu rahatsızlık çocuklarda sıkça görülmektedir. Çocukları bu rahatsızlığın zararlarında korumak için hemen bir çocuk doktoruna danışılmalıdır. Doktor genellikle antibiyotik tedavisi önermektedir. Fakat bu rahatsızlık kimi zaman muayene ile kendini belli etmez ve boğaz kültürü de gerektirebilmektedir. Ayrıca bu rahatsızlık soğuk algınlığından daha uzun süre boğaz ağrısı yapmaktadır.

Bademcik, dilin arka bölümünde bulunan, boğazın iki tarafında yer alan lenf dokusu kitlesine verilen isimdir. Kimi zaman bu dokularda mikrop oluşabilir. Son zamanlarda yapılan araştırmalara göre sık bir biçimde bademcik iltihabı yaşayan çocuklarda bademcik alındığı takdirde çocukların daha sağlıklı oldukları görülmüştür.

Ayrıca burun ve sinüs iltihabı olan çocuklarda akıntının geniz kısmından boğaza gelmesi nedeni ile boğazda ağrı oluşabilmektedir.

En ciddi boğaz iltihabı, boğazın giriş kısmında mevcut 'epiglot' denilen yapının iltihaplanmasıdır. Bu durum çocuğun nefes almasına destek olan nefes yolumuzun tıkanmasına sebep olabileceğinden acil bir durum olarak değerlendirilmektedir. Yutkunmanın ağrılı olduğu ağız kısmından salya aktığı ve solunumun zor bir hale geldiği zamanlarda şüphelenilir.

Alerji

Saman nezlesi ve alerjisi bulunan çocuklarda burun akıntısı gibi şikâyetlerinin olduğu esnada boğazda ağrı oluşumu da hissederler. Burun kısmını rahatsız eden çiçek tozu ve küfler boğazı da rahatsız edebilmektedir. Kedi ve köpek tüyüne alerjisi olan çocuklar hayvanlarla aynı mekânda oldukları zaman boğaz ağrısı sorunu da ortaya çıkabilmektedir. Ev tozu da alerjisi olan kişiler için boğazda ağrı hissi yapabilmektedir.

İritasyon

Kış aylarında evlerin ısıtılması nedeni ile kullanılan ısıtıcıların hava kuruluğuna sebep olmakta bu da özellikle sabahları görülen boğaz ağrısına neden olmaktadır. Odanın havalandırılması ve bol sıvı alımı önem arz etmektedir. Burunda tıkanma olması durumunda ağızdan nefes almaya çalışan çocuklarda boğazda kuruluk ve ağrı hissi görülebilmektedir.

Sabahları görülen boğaz ağrısının diğer bir nedeni de asitli mide muhtevasının boğaza doğru kaçmasıdır. Bu durumu engellemek için yatağın baş kısmını 15-20 santimetre daha yukarıda tutmak gerekir. Ayrıca yatmadan 2-3 saat öncesinde bir şey yememeniz gerekmektedir.

Boğaz Ağrısı Tedavi Yöntemleri

Çocuklarda boğaz ağrısının tedavisi, ağrının sebebine bağlı olarak değişiklik gösterir. İşte bazı yaygın tedavi yöntemleri:

Dinlenme ve Sıvı Alımı

Çocukların yeterince dinlenmesi ve bol sıvı alması, vücudun enfeksiyonla daha etkili bir şekilde mücadele etmesine yardımcı olur. Su, bitki çayları ve tavuk suyu gibi sıvılar boğazı rahatlatabilir.

Tuzlu Su Gargara

Tuzlu su ile gargara yapmak, boğazdaki bakterileri temizlemeye yardımcı olabilir ve ağrıyı hafifletebilir. Bir bardak ılık suya yarım çay kaşığı tuz ekleyerek gargara yapılabilir.

Bal ve Limon

Bal ve limon karışımı, boğaz ağrısını hafifletmek için doğal bir yöntemdir. Balın antibakteriyel özellikleri ve limonun C vitamini içeriği, iyileşme sürecini hızlandırabilir.

Nemlendirici Kullanımı

Odanın nem seviyesini artırmak için bir nemlendirici kullanılabilir. Bu, özellikle kış aylarında kuru havanın neden olduğu boğaz ağrılarını hafifletebilir.

İlaçlar

Doktor tarafından önerilen ağrı kesiciler ve ateş düşürücüler, çocuğun rahatlamasına yardımcı olabilir. Bakteriyel enfeksiyonlar için doktor antibiyotik reçete edebilir.

Doktora Danışma

Eğer çocuğun boğaz ağrısı bir haftadan uzun sürerse, yüksek ateş, şiddetli ağrı, nefes alma güçlüğü veya yutma zorluğu gibi belirtiler varsa, mutlaka bir doktora başvurulmalıdır.

Çocuklarda boğaz ağrısı genellikle ciddi bir durum olmasa da, altta yatan sebebe bağlı olarak dikkatli bir şekilde ele alınmalıdır. Ebeveynlerin çocuklarının belirtilerini yakından takip etmeleri ve gerektiğinde tıbbi yardım almaları önemlidir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Çocuğun Boğaz Ağrısına Ne İyi Gelir?

Çocuğun Boğaz Ağrısına Ne İyi Gelir?

Boğaz Hastalıkları Belirtileri ve Tedavisi

Boğaz Hastalıkları Belirtileri ve Tedavisi

Boğaz Tıkanması Belirtileri ve Tedavisi

Boğaz Tıkanması Belirtileri ve Tedavisi

Boğaz Kuruluğuna Ne İyi Gelir?

Boğaz Kuruluğuna Ne İyi Gelir?

Boğaz Enfeksiyonu İlaçları Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Boğaz Enfeksiyonu İlaçları Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Güncel

Boğaz Alerjisi Belirtileri ve Tedavisi

Boğaz Alerjisi Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Bal Boğaz Ağrısına İyi Gelir mi?

Bal Boğaz Ağrısına İyi Gelir mi?

Güncel

Boğaz Ağrısı Ateş Belirtileri ve Tedavisi

Boğaz Ağrısı Ateş Belirtileri ve Tedavisi