Bebeklerde Boğaz Enfeksiyonu Belirtileri ve Tedavisi
07 Temmuz 2024

Bebeklerde Boğaz Enfeksiyonu Belirtileri ve Tedavisi

Bebeklerde Boğaz Enfeksiyonu

Bebeklerde boğaz enfeksiyonu, yılın her mevsiminde karşılaşılabilen bir hastalıktır. Özellikle sonbahar ve kış mevsiminde yaşanan mevsim değişikliklerinden kaynaklanan nedenlerden dolayı sıkça rastlanmasının yanı sıra, ilkbahar ve yaz mevsiminde de soğuk yiyecek ve içecekler, ıslak saçlar, klima ve özellikle dondurma tüketilmesi gibi etkenler hastalığa davetiye çıkarmaktadır. Bebeklerde görülen boğaz enfeksiyonlarının çoğu virüs kaynaklıdır. Bu nedenle antibiyotikler virüsler üzerinde etkili değildir. Boğaz enfeksiyonuna sıklıkla neden olan bakterinin türü ise A grubu Beta Hemolitik Streptokok'tur. Bu tür mikrobiyal enfeksiyonlar zamanında tedavi edilmezse, akut eklem romatizması ve nefrit gibi ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Ülkemizde yaygın olarak görülen kalp hastalıklarının başlıca nedenlerinden biri, akut eklem romatizmasıdır.

Bebeklerde Boğaz Enfeksiyonu Belirtileri Nelerdir?

  • Yutma zorluğu
  • Boğaz ağrısı ve ses kısıklığı
  • Burun ve gözlerde akıntı ve yüksek ateş
  • Boğaz şişmesi ve lenf bezlerinde şişlik
  • Halsizlik ve yorgunluk
  • Ağızda kuruluk ve boğazda yanma hissi
Virüs kaynaklı boğaz enfeksiyonlarında, boğaz ağrısına ek olarak gözde iltihaplanma, öksürük ve nezle gibi belirtiler görülebilir. Bakteri kaynaklı enfeksiyonlarda ise ateş yükselmesi, boğaz ağrısı, baş ağrısı ve karın ağrısı gibi belirtiler aniden ortaya çıkabilir. Bademciklerde şişme ve iltihaplanma, boğazda kızarıklık ve tahriş, lenf bezlerinde gerginlik ve şişlikler de gözlemlenebilir. Bazı durumlarda dilde ve deride kırmızımsı döküntüler meydana gelebilir. Bu bulgulara şiddetli öksürük ve nezle de eşlik edebilir. Bakteri kaynaklı enfeksiyonların teşhisi fiziksel muayene ile zor olabilir. Bu nedenle bebeklere strep swap testi veya boğaz kültürü alınarak kesin teşhis konulabilir.

Bebeklerin Boğaz Enfeksiyonundan Korunma Yolları

  • Bebeğin mevsim değişikliklerine ve bulunduğu ortamın koşullarına göre giydirilmesi önemlidir.
  • Bebeğin terlemesi durumunda mutlaka kurulanarak kıyafetlerinin değiştirilmesi gerekmektedir.
  • Banyo, havuz ve deniz sonrasında bebeğin saçlarının ve vücudunun kurulanması çok önemlidir. Kurutulmayan saçların rüzgârla temas etmesi, enfeksiyonların yanı sıra ileride sinüzit gibi rahatsızlıklara da yol açabilir.
  • Bebeklerin içme sularının oda sıcaklığında saklanması ve dondurma veya benzeri yiyeceklerden uzak durulması gerekmektedir. Ayrıca bebeğin hijyen kurallarına dikkat edilerek el, ayak ve vücut bakımının yanı sıra ortak eşyaların kullanımı sırasında hijyen kurallarına uygun olup olmadığına dikkat edilmelidir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni