Boğaz Reflüsü İlaçları Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?
25 Temmuz 2024

Boğaz Reflüsü İlaçları Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Reflü, yemek borusu ve mide arasında kalan kapakçığın tam kapanamaması ile midedeki asidin yemek borusuna kaçması olarak tanımlanır. Bu durum, mide hastalıklarının ortaya çıkması ile daha da şiddetlenebilir. Reflü tedavisi geciktirilirse doku tahribi meydana gelebilir ve farenjit gibi hastalıklar da ortaya çıkabilir. Hastaların çok uzun bir süre antibiyotik kullanmaları gerekebilir.

Reflü Tedavisinin Temel İlkeleri

Reflü tedavisi genellikle kişinin yaşam tarzında ve yeme alışkanlıklarında düzenlemeler yapılarak ve doktorun verdiği ilaçlar yardımı ile iyileşen bir hastalıktır. Reflü rahatsızlığı olan hastaların ilk yapmaları gereken şey fazla kilolardan kurtulmaktır. Reflü genellikle kilolu insanlarda daha fazla görülmektedir. Daha sonra yapılması gereken en önemli şeyler; sürekli tüketilen aşırı yağlı yiyeceklerden uzak durmak ve aşırı baharatlı yiyeceklerin kullanımına dikkat etmektir. Düzenli beslenmeye özen gösterilmelidir. Reflünün bir diğer tedavi şekli ise hastaların düzenli olarak spor yapmalarıdır. Her sabah düzenli olarak yürüyüş yapmak ve yaşınıza uygun spor programlarını uygulamak reflünüz için çok etkili bir tedavi şekli olacaktır.

Boğaz Reflüsü İlaçları

Boğaz reflüsü ilaçlarında en etkili ilaçlar doktorunuzun vereceği ilaçlar olacaktır. Reflü rahatsızlığında doktorunuzun önerileri çok büyük önem taşımaktadır. Sadece reflü değil, birçok hastalıkta reflüye etki ediyor olabilir veya reflüden farklı hastalıklar ortaya çıkıyor olabilir. Reflü için doktorunuzun önereceği ilaçlar olacaktır fakat kesin şu ilaç tedavisi geçerlidir demek mümkün değildir. Reflü rahatsızlığı için fizik tedavi yöntemleri ile doktorunuzun önereceği belli başlı yapılması gerekenler vardır. Bunlardan kısaca bahsedecek olursak:

Boğaz Reflüsünde Yapılması Gerekenler
  • Yatarken vücudun üst kısmının yukarıda olmasında yarar vardır. Bunun için başınızın altındaki yastık sayısını artırmalısınız.
  • Sol tarafınıza dönerek uyumanız reflüye çok iyi gelecektir.
  • Akşam yemeklerini çok geç saatlerde yememeye özen gösterin.
  • Fazla kilolardan kesinlikle kurtulmalısınız.
  • Nane, nane şekeri, çikolata, aşırı tuzlu ve aşırı yağlı yiyeceklerden uzak durmalısınız. Bu tür yiyecekler mide sindirimini zorlaştıracağı için mide kapakçığına basınç yapmaktadır.
  • Az yağlı ve protein bakımından zengin yiyecekler yemeyi tercih etmelisiniz.
  • Alkol ve sigaradan uzak durmalısınız.
  • Sakız çiğnemek ve leblebi yemek faydalı olmaktadır.
  • Karnınızı sıkan dar kıyafetler, kemer veya bel bandı gibi giysiler kullanmamalısınız.
  • Kullanılan ilaçlar da reflüyü tetikliyor olabilir. Kullandığınız ilaçlar sonucunda reflünüzde artmalar meydana gelmiş ise hemen doktorunuza başvurmalısınız.
  • Hamilelik döneminde kadınların karın bölgesinde basınç artacağı için reflü meydana gelebilir.
  • Yemek yedikten sonra spor yapmamaya özen göstermelisiniz.
  • Çok yemek yerine az ve sık yemek yemeye özen göstermelisiniz.

Bu uygulamaların yapılması reflü için çok iyi gelmektedir. Ancak bu yöntemleri uygulamadan önce kesinlikle uzman bir doktora başvurmanızda fayda vardır. Reflü hemen geçecek bir rahatsızlık değildir. Tedavisi yıllarca sürebilir. Boğaz reflüsü ilaçları, düzenli beslenme alışkanlığı ve fizik tedavi yöntemleri ile geçirilebilir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Hatim

25 Temmuz 2024 Perşembe

Reflü tedavisinde, yastık sayısını artırmak ve sol tarafına dönerek uyumak gibi yöntemlerin etkili olduğunu okudum. Bu yöntemleri denememe rağmen, yinede geç saatlerde yemek yediğimde rahatsızlığım artıyor. Bu durum herkes için mi geçerlidir, yoksa benim reflüm daha ciddi bir durumda mı?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Hatim, reflü tedavisinde yastık sayısını artırmak ve sol tarafına dönerek uyumak gibi yöntemler genellikle hafif reflü şikayetlerini azaltmada etkili olabilir. Ancak, geç saatlerde yemek yediğinde rahatsızlığının artması oldukça yaygın bir durumdur. Bu, midenin dolu olduğu zamanlarda mide asidinin yemek borusuna kaçma olasılığını artırır.

Herkes için geçerli olan bazı genel öneriler vardır, ancak reflü şiddeti kişiden kişiye değişebilir. Senin durumunda, özellikle geç saatlerde yemek yemekten kaçınmak, daha küçük ve hafif öğünler tüketmek, kafeinli ve asitli içeceklerden uzak durmak gibi ek önlemler alman faydalı olabilir. Eğer bu yaşam tarzı değişikliklerine rağmen şikayetlerin devam ediyorsa, bir doktora başvurarak daha detaylı bir değerlendirme yapman önemli olabilir. Reflü bazen daha ciddi tedavi gerektiren bir sorun olabilir.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Boğazda Nodül Nedir?

Boğazda Nodül Nedir?

Haber Bülteni

Güncel

Boğazda Yara Belirtileri ve Tedavisi

Boğazda Yara Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Boğaz Ağrısına Doğal Çözüm

Boğaz Ağrısına Doğal Çözüm