Sürekli Boğaz Şişmesi Belirtileri ve Tedavisi
07 Temmuz 2024

Sürekli Boğaz Şişmesi Belirtileri ve Tedavisi

Sürekli Boğaz Şişmesi

Boğazlarımız, işlevi ve konumu itibariyle vücudun birer bekçisi veya sigortası olarak tanımlanabilir. Özellikle vücuda nüfuz eden zararlı bakteri ve virüslerin ilk durağı boğazlarımızdır. Boğazlarımızdaki bademcikler, bu zararlı bakteri ve virüslerin diğer organlara bulaşmasını engelleyerek, vücuda yayılmalarına izin vermez. Bu süreçte bademciklerde ve boğazlarda şişlikler meydana gelir. Bu nedenle, bakteri ve virüsler tamamen yok olana kadar boğazlardaki şişlikler kolay kolay geçmez. Kişinin bağışıklık sistemine bağlı olarak, kiminin şişliği kısa sürede düzelirken, kiminin ki ise uzun süre devam edebilir. Bağışıklık sisteminin zayıflığı nedeniyle, sürekli boğaz şişmesi meydana gelebilir. Sürekli boğaz şişmesinin engellenmesi için ilk olarak boğazların neden şiştiğini tespit etmek ve ardından boğazlarda oluşan şişliklerin tedavisini gerçekleştirmek önemlidir.

Sürekli Boğaz Şişmesine Neden Olan Faktörler

Sürekli boğaz şişmesine neden olan birçok faktör mevcuttur. Bunlar arasında ilk sırayı, bademciklerin kızarık ve şiş olmasına bağlı olarak gerçekleşen boğaz şişmeleri alır. Bunun dışında, boğaz iltihaplanması ve gribal enfeksiyonlar da sürekli boğaz şişmesine neden olabilir. Bu nedenle, kişi özellikle soğuk kış aylarında çok dikkat etmelidir. Bu rahatsızlıklar genel olarak kış mevsimlerinde soğuklara bağlı olarak, bağışıklık sisteminin zayıflaması ile daha kolay ortaya çıkar. Ayrıca, boğaz şişmesinin yaygın nedenlerinden bir diğeri ise, mevsim fark etmeksizin soğuk içecek ve yiyeceklerin tüketilmesidir.

Sürekli Boğaz Şişmesi Tedavisi ve Dikkat Edilmesi Gerekenler

Tedavi aşamasında ilk olarak boğaz şişmesine neden olan rahatsızlığın tespit edilmesi gerekmektedir. Çünkü boğaz şişmesi, genel olarak başka rahatsızlıkların belirtisi olarak meydana gelir. Altta yatan rahatsızlık tam anlamıyla tedavi edilmedikçe boğazlardaki şişkinlikler geçmez. Kulak burun boğaz doktoru kontrolünde gerekli tahlil ve tetkikler yapılarak ilaç tedavisi uygulanır ve genel olarak antibiyotik tedavisi tercih edilir. Boğaza nüfuz eden zararlı bakteri ve mikroplar, antibiyotik yardımıyla yok edilecektir. Ancak bu süreç uzun sürebileceğinden, boğazlardaki şişkinlikler devam edebilir. Boğazlardaki şişkinliklerin daha az rahatsızlık vermesi ve tedavi sürecinin kısalması için evde bazı besin takviyeleri yapabilirsiniz. Yapmanız gerekenler ise:
  • Bol miktarda sıcak içecek tüketebilirsiniz. Özellikle sıcak su, boğazların yumuşamasını sağlar.
  • Sıcak süt ve bal karışımını gece uyumadan önce kullanabilirsiniz.
  • Pekmez ve tereyağı karışımı da boğazların yumuşamasını sağlar.
  • Kaynatılmış nane limon, boğazların yumuşamasını sağladığı gibi uzun süre boğazları nemli tutar.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Boğaz Ağrısı Nasıl Geçer?

Boğaz Ağrısı Nasıl Geçer?

Boğaz Gargarası Yapılışı

Boğaz Gargarası Yapılışı

Boğazda Yara Belirtileri ve Tedavisi

Boğazda Yara Belirtileri ve Tedavisi

Bebeklerde Boğaz Şişmesi Belirtileri ve Tedavisi

Bebeklerde Boğaz Şişmesi Belirtileri ve Tedavisi

Boğaz Ağrısına Çözüm

Boğaz Ağrısına Çözüm