Boğaz Ağrısı ve Burun Akıntısı Belirtileri ve Tedavisi
06 Temmuz 2024

Boğaz Ağrısı ve Burun Akıntısı Belirtileri ve Tedavisi

Boğaz Ağrısı ve Burun Akıntısı

Boğaz ağrısı ve burun akıntısı, özellikle kış aylarında oldukça rahatsızlık verici semptomlardır. İş yerlerinde, okulda veya evde sürekli burun çekmek ve silmek, burnun tahriş olmasına ve kızarmasına yol açabilir. Boğaz ağrısı nedeniyle yutkunmak zorlaşır ve nefes almak bile güçleşir.

Boğaz Ağrısı ve Burun Akıntısı Neden Olur?

Boğaz ağrısına en çok enfeksiyon kaynaklı hastalıklar neden olur. Bakteriler ve virüsler ağız yolundan girerek vücudumuzun savunma mekanizmasında görev yapan bademciklere takılırlar. Bademcikler kızarır veya şişerek boğaz ağrısına neden olur. Bunun dışında, boğaz ağrısına soğuk algınlığı, kızamık, su çiçeği ve difteri de neden olabilir.

Burun akıntısı, bir hastalığın habercisi ya da bir hastalığın belirtisidir. Eğer burun akıntısı sıvı ve sürekli akar şekildeyse, bu nezleye işaret eder. Eğer burun akıntısı renksiz ve şeffaf ise, bu alerjik bir reaksiyonun belirtisidir. Eğer akıntı koyu renkte ise, enfeksiyon kaynaklıdır. Bu alt ya da üst solunum yolu enfeksiyonu olabileceği gibi sinüzit gibi bir enfeksiyon da olabilir.

Boğaz Ağrısı ve Burun Akıntısı Nasıl Geçer?

Boğaz ağrısını geçirmenin en önemli yolu, bir doktora görünüp boğaz ağrısının nedenini belirleyerek bu nedene yönelik tedavi almaktır. Bunun yanında, evde uygulanabilecek bazı yöntemler de ağrıyı hafifletebilir veya tamamen geçirebilir:

  • Ada çayı kaynatıp içmek, iltihapları geçirebilir.
  • Tuzlu su ile gargara yapmak, enfeksiyonu kurutabilir.
  • Sarımsak ve elma sirkesi gargarası, sıcak bitki çayları da ağrıya çözüm olabilir.
  • Bir poşet çaya 2 kaşık bal ve 1 tatlı kaşığı limon ekleyip içmek, boğazı rahatlatır.

Burun akıntısını geçirmenin en kolay yolu, eczaneden alınacak burun spreyleridir. Evde kolaylıkla uygulanabilecek yöntemler de şunlardır:

  • Tuzlu su hazırlayarak burna damlatmak.
  • Zencefil kökünü iyice çiğneyip çıkan suyu içmek.
  • Bir suyun içine 7-8 damla taze limon suyu damlatıp burna çekmek.
  • Masaj yöntemi: Burun deliklerine üstten bası yaparak açıp kapattırmak ve gözleri yavaşça ovmak.
  • Sıcak su ile duş almak.

Boğaz ağrısı ve burun akıntısı gibi yaygın semptomlar, genellikle soğuk algınlığı veya alerji gibi basit nedenlerle ortaya çıkar. Ancak, belirtiler uzun süre devam ederse veya şiddetlenirse, mutlaka bir sağlık profesyoneline başvurulmalıdır. Unutulmamalıdır ki, erken teşhis ve tedavi, hastalıkların ilerlemesini önlemede kritik öneme sahiptir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Kafiye

16 Nisan 2024 Salı

İyi günler ben mevsim değişikliklerinde özellikle sürekli hastalanıyorum. Boğaz ağrısı ve burun akıntısı çok çekiyorum. Böyle zamanlarda bir battaniyenin altına girip sıcak bir çorba içiyorum çok iyi geliyor. Acaba bu boğaz ağrısı ve burun akıntısının sebebi sıcak havadan birden soğuk havaya mı geçmemiz? Bu konuda bana bilgi verirseniz çok sevinirim.

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Buket

Soğuk içmek, mevsim değişiklikleri. bu tip sorunlar yaratabilir. Özellikle mevsim geçişlerinde sebze ve meyve ağırlıklı beslenmeye dikkat etmek gerekir.

2. Cevap
cevap

Eman

İyi günler. Mevsim değişikliklerinde ortaya çıkan grip, nezle vb. sorunların sebebi yüksek ihtimalle alerji kaynaklı olabilmektedir. Ayrıca bağışıklık sisteminin zayıflaması da bu tür sorunlara kolayca neden olabilmektedir. Özellikle mevsimsel geçişlerde kendinizi korumaya dikkat edin. Ayrıca vitamin ve mineral eksikliğinizi öğrenip ona göre tedavi olup vücudun bağışıklık sistemini güçlendirebilirsiniz.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Güncel

Boğaz ve Kulak Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi

Boğaz ve Kulak Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Boğaz Yanmasına Ne İyi Gelir?

Boğaz Yanmasına Ne İyi Gelir?