Boğaz Taşı Tedavisi
19 Haziran 2024

Boğaz Taşı Tedavisi

Boğaz taşı, boğazımızın her iki yanında bulunan bademcikler lenfoid dokudan oluşmaktadır. Bademcikler bağışıklık sistemimizin bir bölümünü oluşturduğundan, vücudumuzu enfeksiyondan korumakla görevlidirler. Boğaz taşı, bademciklere yapışık olarak görülen partiküllerdir. Sarı ya da beyaz renkte olabilirler ve kötü koku yayarlar. Boğazdaki bademcikler pürüzlü bir yüzeye sahiptirler. Üzerinde girintili çıkıntılı tabakalar mevcuttur. Yemek parçaları, hastalandıktan sonra kalan iltihaplı kısımlar, tükürüklerle yutulduğunda, aralarda birikintilerin kaldığı kitleler oluşur. Bu oluşan kitleler ölü hücrelerden oluşmaktadır ve bakterilerin yerleşmesi için birebirdir. Tabii ağız içindeki bu bakterilerin oluşmasıyla, ağızdan gelen kötü kokuların da nereden geldiğini anlamak mümkündür.

Boğaz taşı bulunan kişilerde sıkça görülen rahatsızlıklar

Kötü kokunun ağızdan çıkıp, çevreyi olumsuz etkilemesidir. Boğaz taşı bulunan kişiler ayrıca, çabuk hastalanırlar ve bakterilerden kurtulmaları mümkün olmayabilir. Tam iyileştim derken, boğaz taşının ağzın içine yerleşmiş olması, rahatsızlık verebilir ve hasta tam olarak iyileşemez. Ağızda metalik bir tat oluşabilmektedir. Öğürmekle gelen öksürmeler olabilir. Bununla birlikte, kusma hissi ve en tehlikelisi, nefes alamayıp boğulma riskleri de vardır. Yiyecekleri yutarken ya da tükürük yutarken boğazda acıma olabilmektedir. Yutma güçlüğü çeken hasta, bununla birlikte kulağa giden bir ağrıyla da başa çıkmak zorunda kalabilir.

Boğaz taşı tedavisinde kullanılan yöntemler

Genelde boğaz taşını insanlar dillerinin kenarlarıyla attırmaktadır. Boğaz taşı için hemen tedavi yöntemi aranmaz. Kendiliğinden geçmesi beklenir. Kişi evde kendisinin hazırlamış olduğu, ılık ve tuzlu suyla, bademciklerini temizleyebilir. Bunu birkaç gün, uygularsa boğazındaki taşlardan ve bakterilerden de kurtulmuş olabilir. Bunların yanı sıra uygulanan birkaç yöntem daha vardır;
  • Lazer: Boğaz taşının giderilmesinde lazer iyi bir yöntemdir. Kişi kendi yöntemleriyle halledemiyorsa, doktor uygun gördüğü sürece lazer yöntemiyle taş temizlenebilir. Bu yöntem lokal anesteziyle uygulanmaktadır. Kişinin ağzındaki boğaz taşı cımbızla tutularak, o bölge buharlaştırma yöntemiyle alınır. Bu yöntem en çok kullanılan yöntemler arasındadır. Kişi ağrı ya da sızı hissetmez.
  • Küretaj: Bu yöntemle daha büyük olan boğaz taşları temizlenmektedir. Fakat yine de ağız içerisinde minikte olsa taşlar kalmaktadır. Ağız içi yıkama gerekebilir. Bu yöntem uygulandıktan sonra bile ağızda koku oluşumu devam etmektedir. Çünkü boğaz taşlarından kalıntılar olabilir.
  • Cerrahi: Yukarıda belirtilen uygulamalardan sonra yine de ağızda kötü kokular oluyorsa ya da tekrar boğaz taşı parçacıkları kaldıysa ve alınamıyorsa, en son yöntem olarak bademciklerin cerrahi yolla alınması gerekebilir.
Boğaz taşı oluşumundan korunma yöntemleri nelerdir?

Boğaz taşı, oluşumunu engellemek için yapılabilecek en güzel şey, yiyecekleri yutmadan önce iyice çiğnemektir. Yiyecekleri su ile yutmak iyi olabilir. Eczanelerde satılan ağız gargaraları kullanılabilir. Diş fırçalanmasına özen gösterilmelidir. Genizde akıntı varsa, hastalık ilerlemeden tedavi edilmelidir ki, boğaz taşına neden olmasın.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Boğaz Yanmasına Ne İyi Gelir?

Boğaz Yanmasına Ne İyi Gelir?

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Boğaz Ağrılarına Ne İyi Gelir?

Boğaz Ağrılarına Ne İyi Gelir?

Boğaz Tıkanıklığı Belirtileri ve Tedavisi

Boğaz Tıkanıklığı Belirtileri ve Tedavisi

Boğaz Dolmasına Ne İyi Gelir?

Boğaz Dolmasına Ne İyi Gelir?

Boğazda Takılma Hissi Belirtileri ve Tedavisi

Boğazda Takılma Hissi Belirtileri ve Tedavisi

Boğaz Gıcıklığına Ne İyi Gelir?

Boğaz Gıcıklığına Ne İyi Gelir?

Güncel

Bebeklerde Boğaz Ağrısına Ne İyi Gelir?

Bebeklerde Boğaz Ağrısına Ne İyi Gelir?

Güncel

Boğazda Nodül Nedir?

Boğazda Nodül Nedir?

Güncel

Boğaz ve Kulak Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi

Boğaz ve Kulak Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi