Boğaz Ağrısına İyi Gelen Bitkiler Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?
05 Temmuz 2024

Boğaz Ağrısına İyi Gelen Bitkiler Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Boğaz Ağrısına İyi Gelen Bitkiler

Boğaz ağrısının oluşma nedenleri arasında boğaz enfeksiyonları birinci sırada yer almaktadır. Solunum yollarında, sinüslerde veya ağız bölgesinde oluşan bir enfeksiyonun yayılması sonucunda meydana gelir. Bu ağrılar yemek yemeyi ve konuşmayı zorlaştırır. Yutkunurken ve nefes alırken bile şiddetli ağrıya sebebiyet verir. Boğaz ağrılarının büyük çoğunluğunun nedeni mikrop kapılmasıdır. En önemli mikrop grupları virüsler ve bakterilerdir. Her iki mikrop grubunun da tedavisi birbirinden farklıdır. Özelliği olmayan virüsler kendi kendilerine yaklaşık olarak bir iki hafta içinde iyileşirler. Bakterilerin ise antibiyotik kullanımı gerektiren farklı bir tedavi yöntemi vardır. Boğaz ağrısı tedavi edilmezse ilerleyen aşamalarda farenjit gibi hastalıkların habercisi olabilir. Boğaz ağrısının altında yatan sebepler çok önemlidir. Sebebin bilinmesi tedavi sürecinde hem tedavinin işleyişini hem de tedavinin nasıl sonuçlanacağını belirler.

Boğaz Ağrısına İyi Gelen Bitki Önerileri

Boğaz ağrısına sebep olan belirgin bir durum yoksa boğaz bölgesini rahatlatmak için doğal bitkisel yöntemlere başvurulabilir. Bitkiler genelde çay şeklinde tüketilir. Öncelikli olarak tüketilen içeceğin çok sıcak ya da çok soğuk olmamasına özen gösterilmelidir. Ayrıca limon suyunun ve balın boğaz ağrısına oldukça faydası vardır.

  • Ada Çayı: Boğaz ağrısına iyi gelen bitkiler arasında yer alır. Antimikrobiyal özelliği sayesinde boğazdaki iltihabı azaltır. Demlenip çay gibi tüketilmesinin yanı sıra demlendikten sonra içine 1 çay kaşığı tuz katılarak karıştırılır ve gargara şeklinde tüketilebilir.
  • Papatya Çayı: İltihap önleyici olduğu için boğaz ağrısına iyi gelen bitkilerden biri de papatya çayıdır. Papatya çayı, bir bardak kaynar suyun içine biraz papatya koyularak 10 dakika demlenmeye bırakılır ve daha sonra süzülerek tüketilir.
  • Karaağaç Çayı: Boğaz çevresini saran tahrişi azaltarak boğaz ağrısını hafifletir. Genelde şurup ve pastillerin içerisinde kullanılan bir bitkidir. Çay şeklinde demlenerek tüketilmelidir.
  • Okaliptüs Çayı: Soğuk algınlığı ve grip belirtilerini hafifleten bir çaydır. Ayrıca boğaz ağrısını yatıştırır. Okaliptüs çayı hazırlamak için kaynayan suya 2-3 çay kaşığı okaliptüs atılır ve sonrasında demlenmeye bırakılır. Ada çayında olduğu gibi ister gargara ister çay şeklinde tüketilebilir. Ayrıca buharından da faydalanılabilir. Kaynayan suya 2-3 çay kaşığı okaliptüs atıldıktan sonra buharı burundan çekilir. Bu sayede sinüslerin açılmasına da yardımcı olunur.
  • Karanfil: Ağız ve boğaz mukozasına karşı savaşta mucizevi bir etkiye sahiptir. Boğaz iltihaplanmasına karşı antiseptik ve ağrı giderici olarak kullanılır. Yutkunurken yaşanan boğaz ağrısı 2-3 karanfil çiğnenerek düzelir.

Ek olarak, sigara, kirli hava gibi boğazı tahriş edebilecek ortamlardan uzak durulması gerekir. Tozlu ev ortamı bile boğaz ağrısını direkt etkileyeceği için oldukça zararlıdır. Yiyecek ve içeceklerine dikkat edilmelidir. Günlük su tüketimi en az 2 litre olacak şekilde alışkanlık kazanılmalıdır. Bağışıklık sistemini desteklemek için bol vitaminli ve mineralli meyveler tüketilmelidir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Selin

02 Haziran 2024 Pazar

İyi günler benim yaklaşık bir haftadır boğazım ağrıyor. İlaç kullanmayı en sona bıraktığım için bitkisel yollarla tedavi olmayı tercih ediyorum. Bu sebepten dolayı kuşburnu çayı ve yeşil çay yapıp içiyorum. Acaba bu bitkilerin çayları boğaz ağrısına iyi gelen bitkiler arasında mı? Lütfen bu konuda bana bilgi verirseniz çok sevinirim.

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba, boğaz ağrısını hafifletmek için kuşburnu çayı ve yeşil çay iyi tercihler olabilir. Kuşburnu, C vitamini açısından zengin olduğu için bağışıklık sisteminizi destekleyebilir. Yeşil çay ise antioksidanlar içerir ve anti-enflamatuar özellikler taşır. Bununla birlikte, bal İlave ettiğiniz sıcak su, taze zencefil İle yapılan çay veya adaçayı da boğaz ağrısını hafifletmeye yardımcı olabilir. Ancak, eğer belirtileriniz devam ederse veya şiddetlenirse bir doktora başvurmanız önerilir. Geçmiş olsun!

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni