Boğaz Şişmesine Ne İyi Gelir?
22 Haziran 2024

Boğaz Şişmesine Ne İyi Gelir?

Boğaz Şişmesine Ne İyi Gelir

Soğuk kış aylarında vücudumuz birçok hastalık ile savaşmak zorunda kalır. Bu hastalıklardan en sık rastlananlarından biri boğaz şişmesidir. Çoğunlukla kış mevsiminde daha fazla görülen bu rahatsızlık, yaz mevsiminde de soğuk içecekler tüketilmesi durumunda ortaya çıkabilir. Yetişkinler ve küçük çocuklar için oldukça zorlayıcı olan boğaz şişmesi, bazen daha da ilerleyip bademciklerin alınmasına yol açabilir. Boğaz şişmesi genellikle bademciklerin mikrop ve bakteriler nedeniyle iltihaplanmasından kaynaklanır. Vücudun bağışıklık sisteminin önemli bir parçası olan bademcikler, dış ortamdan gelen mikrop ve bakterilerin vücuda geçmesini engelleme görevine sahiptir. Ancak çeşitli nedenlerden dolayı vücuda çok fazla mikrop girdiğinde bademcikler antikor üretimini artırır. Antikor üretiminin artması ve mikroplar nedeniyle bademcikler iltihaplanır ve bu durum boğaz şişmesine sebep olur. Boğaz şişmesi genellikle çocuklarda daha sık görülen bir problemdir ve genellikle 1 hafta ya da 10 gün içerisinde geçer. Bu süre içerisinde geçmediği takdirde kronikleşmiş hale gelir ve ameliyat gerektirir.


Çocuklardan yetişkinlere kadar birçok kişinin ortak problemi olan boğaz şişmesi, çoğunlukla kısa sürede atlatılan bir rahatsızlıktır. Ancak çocuklarda mutlaka dikkat edilmesi gerekir. Çünkü boğaz şişmesi genellikle yüksek ateş olması nedeniyle ciddi risk teşkil eder. Boğaz şişmesi tedavisi genellikle antibiyotik ve penisilin tedavisi ile yapılır. Ancak yeni başlayan boğaz şişmesine iyi gelecek bazı çözümler vardır.
  • Boğaz şişmesine oldukça faydalı olan bal ve limon karışımı, 1 su bardağı suyun içerisine 1 limon suyu sıkılıp bir tatlı kaşığı bal ilave edilerek karıştırılarak içildiği takdirde boğaz şişliğine iyi gelir ve boğazı rahatlatır.
  • Boğaz şişmesi iltihaplardan kaynaklandığı için sütün iltihap üzerindeki olumlu etkisi bilinmelidir. Boğaz şişmesi durumunda günde bir bardak ılık süt içilmesi faydalı olacaktır.
  • Bir bardak kaynatılmış sıcak suyun içine 1 tatlı kaşığı zerdeçal ekleyerek karıştırdıktan sonra bu karışım ile gargara yapılabilir. Zerdeçal iltihap giderici ve antiseptik etkileri ile doğal bir antibiyotiktir ve bu gargara günde 3 defa uygulandığı takdirde boğaz şişmesinde oldukça etkili olur.
  • Siyah turp kürü, boğaz şişmesine karşı etkili yöntemlerden biridir. 1 tane siyah turpun ortasını oyarak içerisine bal ilave edip üzerini kapatın ve bu şekilde akşamdan sabaha beklettikten sonra süzülen suyu içebilirsiniz.
  • Boğaz şişmesine iyi gelen bir yöntem de bitki çaylarıdır. Bu çaylar içerisinde en etkili olanı ada çayıdır; boğaz şişmesi durumunda ılık olarak içilebilir ya da gargara yapılabilir.
  • 1 adet rendelenmiş kuru soğana 1 yemek kaşığı zeytinyağı ilave edip kavurduktan sonra temiz bir bezin içine koyup boğaza sarıldığında boğaz şişmesinde rahatlama sağlar.
  • Doğal antibiyotiklerin başında gelen sarımsak, boğaz şişmesini iyileştirici bir etkiye sahiptir. 1 diş sarımsağı ortadan ikiye keserek ağıza alıp suyu emildiğinde boğaz şişmesine iyi gelir.
  • Birçok hastalığa iyi gelen taze sıkılmış meyve suları, içerdiği vitaminler sayesinde boğaz şişkinliğine de faydalıdır.
  • Hatmi çiçeği ve papatya beraber demlenip süzüldükten sonra 2 saat dinlenmeye bırakılır ve hazırlanan bu karışım üzüm suyu ile tatlandırılarak boğaz şişliği geçene kadar günde 1 fincan ısıtılarak içilebilir.
Sık sık boğaz şişmesi yaşanması durumunda, boğaz şişmesinin kişinin nefes alıp vermesini zorlaştırdığı ve yemek yerken yutmada güçlük gibi durumlarda doktora danışılmasında fayda vardır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Boğaz Ağrısı Çay Tarifi ve Malzemeleri

Boğaz Ağrısı Çay Tarifi ve Malzemeleri

Boğaz Ağrısına Dondurma İyi Gelir mi?

Boğaz Ağrısına Dondurma İyi Gelir mi?

Boğazda Yanma Nedenleri

Boğazda Yanma Nedenleri

Boğazda Gıcık Nedenleri?

Boğazda Gıcık Nedenleri?

Boğaz Ağrısı Nasıl Geçer?

Boğaz Ağrısı Nasıl Geçer?

Kulak Burun Boğaz Hastalıkları ve Tedavisi

Kulak Burun Boğaz Hastalıkları ve Tedavisi