Boğaz Acısı Belirtileri ve Tedavisi
13 Temmuz 2024

Boğaz Acısı Belirtileri ve Tedavisi

Boğaz Ağrısı

Boğaz ağrısı, tıp dilinde farenjit olarak bilinen ve çeşitli hastalıkların habercisi olabilen boğaz enfeksiyonları sonucu oluşur.

Boğazda oluşan ağrı ve acıların çoğunun sebebi virüslerdir ve genellikle bir hafta içerisinde kendiliğinden geçerler. Ancak bazı bakteri enfeksiyonlarında doktora başvurmak gerekebilir.

Boğaz Ağrısının Yaygın Nedenleri

Boğaz ağrısının en yaygın görüldüğü hastalık soğuk algınlığıdır. Bu durumda boğazda acı ile birlikte ağrı, kaşıntı, hapşırma, gözlerde sulanma, öksürme, burun tıkanıklığı ve baş ağrıları oluşabilir.

Boğazda oluşan acıların nedeni soğuk algınlığı ve grip olabildiği gibi birçok farklı nedeni de olabilir. Bu nedenler arasında:

  • Alerjiler
  • Bulunulan ortamın kuruluğu
  • Kirlilik
  • Diğer tahriş edici sebepler

Yaş, sigara kullanımı, alerjik reaksiyonlar, sinüs enfeksiyonları ve bağışıklık sistemindeki düşüklük de boğazda acı ve ağrı oluşumuna sebep olabilir.

Boğaz Ağrısının Süresi ve Doktora Başvurma

Boğazda oluşan acılar genellikle beş ile yedi gün arasında geçer. Ancak bu süre içerisinde ağrı geçmezse bir doktora başvurmak gerekir. Boğaz ağrısının yanında nefes alma zorluğu ve yutkunma güçlüğü yaşanıyorsa hemen doktora başvurulmalıdır.

Enfeksiyonlardan Korunma Yolları

Boğaz ağrısı ve acısında en önemli etken enfeksiyon olduğu için el yıkamasına önemli ölçüde dikkat edilmelidir. Çatal, bıçak, bardak gibi ağız yolu ile kullanılan araçlar kişiye ait olmalı ve başkaları ile paylaşılmamalıdır.

Hasta olan kişiler ile yakın temasta bulunulmamalıdır. Hava kirliliğinin fazla olduğu zamanlarda dışarı çıkmaktan kaçınılmalıdır. Sigara içmemek ve sigara dumanına maruz kalmamaya dikkat edilmelidir.

Boğaz Ağrısını Hafifletmek İçin Öneriler

Eğer hava kuru ise evinizi nemlendirin. Sıvı alımını artırın, ılık ve tuzlu su ile gargara yapın. Bol bol bal ve limon kullanın; bu boğazınızı yumuşatacaktır.

Sonuç olarak, boğaz ağrısının birçok nedeni olabileceği gibi, bu durumu hafifletmek ve önlemek için alınabilecek çeşitli önlemler de mevcuttur. Boğaz ağrısı bir hafta içerisinde geçmezse veya şiddetli belirtilerle birlikte görülüyorsa mutlaka bir sağlık profesyoneline danışılmalıdır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Boğaz Ağrısı Nasıl Geçer?

Boğaz Ağrısı Nasıl Geçer?

Editörün Seçtiği

Boğazda Yanma Nedenleri

Boğazda Yanma Nedenleri

Haber Bülteni