Bebeklerde Boğaz Kızarıklığına Ne İyi Gelir?
06 Temmuz 2024

Bebeklerde Boğaz Kızarıklığına Ne İyi Gelir?


Bebekler, özellikle altı aydan küçük olduklarında, hastalanmaları anne ve babalar için büyük bir endişe kaynağı olabilir. Bebeklerde birçok ilaç kullanılamaz ve antibiyotikler genellikle önerilmez. Bu nedenle, bebeklerin hastalanması son derece dikkatli bir bakım sürecini gerektirir. Bir bebeğin boğazındaki kızarıklık birçok sebepten kaynaklanabilir. Özellikle evde başka kardeşler var ise onların taşıyabileceği nezle ve grip veya ebeveynler tarafından taşınacak herhangi bir bakteri ya da virüs, bunlara ek olarak anne sütü alan bebekler için boğaz kızarıklığı sebepleri arasında mantar ya da çeşitli aftlar sayılabilir. Bebeğin boğazındaki kızarıklığın sebebi tespit edilirse tedavisi kolayca yapılabilir ve bebek rahatlatılabilir.

Bebeklerin Boğazındaki Kızarıklık Nasıl Tedavi Edilir?

Bebeklerin boğazında oluşan kızarıklıkların tespit edilmesi hayli güçtür. Bebekler ağlamadıkları ya da dikkatli bir şekilde boğazlarına bakılmadığı sürece kızarıklık fark edilemez. Annelerin özellikle altı aydan küçük bebeklerin bedenlerini sık sık kontrol etmeleri gerekir. Özellikle boğaz gibi kolayca görülmeyen kısımların kontrolü önemlidir. Bebekler boğaz enfeksiyonlarına her zaman ilk anda reaksiyon vermeyebilirler; bazen kaptıkları bir hastalık iyice ilerleyene kadar fark edilmez.

Bebeklerin boğazında oluşan kızarıklık farklı sebeplerden kaynaklanıyor olabilir. Önemli nedenlerden biri herhangi bir soğuk algınlığı ya da yetişkinlerden kapılabilecek bir hastalık şüphesidir. Bu durumda hızlı bir tedavi gereklidir, aksi halde bebeğin beslenmesi zorlaşır ve daha ciddi hastalıklara sebep olabilir. Bir diğer sebep, annenin beslenme sırasında memesinden geçebilecek mantar enfeksiyonudur. Bu durum sadece boğazda değil, tedavi edilmezse dil ve yanak içlerinde de kızarıklık ve beyaz pamuk görünümü şeklinde belirebilir.

Bebeklerin boğazında oluşan kızarıklık bir virüs ya da bakteri kaynaklı ise bir çocuk doktoru tarafından kontrol edilmeli ve hekimin uygun gördüğü şekilde tedavi edilmelidir. Kızarıklık mantar kaynaklı ise karbonatlı su ile dilin ve yanakların silinmesi ve anne sütü vermeden önce annenin meme başını yine karbonatlı su ile temizlemesi gerekir.

Bebek sadece ufak bir soğuk algınlığı geçiriyor ve sadece bu sebepten boğazında kızarıklık varsa, bebek altı aydan büyükse bitki çayı yapılıp içine bir kaşık pekmez katılarak verilebilir. Bebek iki yaşın altında ise bal verilmez, bu nedenle pekmez kullanmak gerekir. Bebek için ıhlamur hazırlanabilir ve günde birkaç defa bir iki çay kaşığı verilebilir.

Önleyici Tedbirler

Bebeklerin boğazındaki kızarıklığı giderebilmek için sebebini öğrenmek gerekir. Bunun dışında, bebek beslenmesi sırasında kullanılan eşyaların temiz olması, anne sütü veren annelerin beden hijyenine önem vermesi ve evde hasta kişi var ise bebekten uzak durması gerekmektedir.

Önerilen Doğal Tedavi Yöntemleri

Bebeklerde boğaz kızarıklığını hafifletmek için aşağıdaki doğal tedavi yöntemleri önerilebilir:

  • Ihlamur çayı: Bebek altı aydan büyükse günde birkaç kez bir iki çay kaşığı ıhlamur çayı verilebilir.
  • Karbonatlı su: Mantar enfeksiyonu durumunda dil ve yanaklar karbonatlı su ile silinebilir.
  • Anne hijyeni: Anne, emzirmeden önce meme başını karbonatlı su ile temizlemelidir.

Bu yöntemler, bebeklerin boğazındaki rahatsızlıkları hafifletmek için yardımcı olabilir. Ancak, her durumda bir çocuk doktoruna danışılması önemlidir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Seda

03 Mayıs 2024 Cuma

Dört yaşında bir oğlum var. Boğazım ağrıyor ve yutkunma zorluğu çekiyor. Boğazına baktım ve Boğaz kızarıklığı var. Bu ne anlama gelir? Boğaz kızarıklığına ne iyi gelir? Bunun için hastaneye gitmemize gerek var mı yoksa bitki çayı ve meyve ile tedavi edebilir miyiz?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Seda Hanım,

Öncelikle geçmiş olsun. Boğaz kızarıklığı ve yutkunma zorluğu, genellikle boğaz enfeksiyonlarına işaret eder. Bu enfeksiyonlar viral veya bakteriyel olabilir. Evde uygulayabileceğiniz bazı yöntemler arasında bitki çayları (özellikle adaçayı ve papatya çayı), bal ve limon karışımı, ılık tuzlu su ile gargara yapmak bulunur. Ancak, oğlunuzun yaşı ve belirtilerin şiddeti göz önünde bulundurularak, bir doktora danışmanız en iyisi olacaktır. Özellikle ateş, şiddetli ağrı veya yutkunma güçlüğü devam ederse, mutlaka bir sağlık profesyoneline başvurmanız gerekir.

Sağlıklı günler dilerim.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Boğaz Ağrısına Çözüm

Boğaz Ağrısına Çözüm

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Boğazda Yanma Nedenleri

Boğazda Yanma Nedenleri

Boğaz Ağrısına İyi Gelen Bitkiler Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Boğaz Ağrısına İyi Gelen Bitkiler Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Boğaz Şişmesine Ne İyi Gelir?

Boğaz Şişmesine Ne İyi Gelir?

Boğaz Yanmasına Ne İyi Gelir?

Boğaz Yanmasına Ne İyi Gelir?

Boğaz Kuruluğu Belirtileri ve Tedavisi

Boğaz Kuruluğu Belirtileri ve Tedavisi

Boğaz Alerjisi Belirtileri ve Tedavisi

Boğaz Alerjisi Belirtileri ve Tedavisi

Boğaz Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Boğaz Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Boğaz Ağrısına Doğal Çözüm

Boğaz Ağrısına Doğal Çözüm