Boğaz Kaşıntısı Nedenleri
13 Temmuz 2024

Boğaz Kaşıntısı Nedenleri

Boğaz Kaşıntısı

Boğaz kaşıntısı veya gıdıklanması genellikle hafif bir rahatsızlıktan öteye gitmez. Soğuk algınlığının veya alerjilerin bir belirtisi olabilir ya da kuru hava nedeniyle ortaya çıkabilir. Ancak çoğu zaman boğaz kaşıntısı oldukça can sıkıcı olabilir. Boğazdaki kaşıntı uykunuzu bölebilir, günlük işlerinize odaklanmanızı zorlaştırabilir ve boğazda ağrı ve tahrişe yol açabilir.

Boğaz Kaşıntısı Neden Olur?

Boğazın yüzeyleri mukus dokusuyla ve sinir hücrelerinin uç noktalarıyla kaplıdır. Bu sinir uçları yiyecekler, havadaki partiküller, virüsler veya alerjik reaksiyonlarla tahriş olabilir. Mukusun normalde boğazı nemlendirmesi ve yiyeceklerin kolayca geçmesini sağlaması gereklidir. Ancak bazen mukus kuruyabilir ve boğaz kaşınabilir. Bu durum çoğunlukla bir enfeksiyon veya vücudun susuz kalması nedeniyle ortaya çıkar. Bazı durumlarda ise beden fazla mukus üretir, boğazı fazla nemlendirerek yeniden kaşıntıya yol açabilir.

Boğaz Kaşıntısı Sebepleri Nelerdir?

Boğaz kaşıntısının sebepleri şunlardır:

  • Vücudun Susuz Kalması (Dehidrasyon)
  • Beslenme, İlaçlar ve Yaşam Tarzı
  • Boğazın Aşırı Kullanımı
  • Enfeksiyonlar
  • Alerjiler
  • Psikolojik Sebepler

Vücudun Susuz Kalması (Dehidrasyon)

Boğaz kaşıntısının en yaygın sebeplerinden biri vücudun susuz kalmasıdır. Boğaz kuruduğunda ve duyarlı dokuyu korumak için yeterince mukus üretilmediğinde kaşıntı meydana gelir. Genellikle su içmek bu durumu hafifletir. Ancak işe yaramazsa, bir doktora danışmalısınız. Sürekli tekrarlayan dehidrasyon daha ciddi bir sağlık sorununun belirtisi olabilir. Bu sorunlardan bazıları diyabet ve virüslerin neden olduğu enfeksiyonlardır.

Beslenme, İlaçlar ve Yaşam Tarzı

Yeterince su içmemeye ek olarak, bazı yiyecek ve içecekler boğaz kaşıntısına yol açabilir. Kafein, vücudun susuz kalmasına sebep olabilir. Bu yüzden çok kahve ve çay tüketiyorsanız boğazdaki kaşıntının nedeni bu olabilir. Bazı antidepresanlar ve ilaçlar da boğazda kaşıntıya neden olabilir. Bu nedenle ilaç prospektüslerini dikkatlice okuyun. Sigara içmek de boğazı tahriş ederek kaşıntıya yol açabilir.

Bu alışkanlıklarınızı değiştirerek ve benzer ilaçlar konusunda doktorunuzdan yardım alarak boğazda kaşıntı sorunundan kurtulabilirsiniz.

Boğazın Aşırı Kullanımı

Boğazı gün boyunca aşırı kullanmak, kurumaya ve kaşıntıya yol açar. Çok fazla konuşanlarda veya öksürenlerde, yüksek sesle ve yanlış biçimde şarkı söyleyenlerde, bağıranlarda veya horlayanlarda görülür. Ayrıca bir sağlık sorunu nedeniyle ağızdan nefes almak zorunda kalanlarda veya öksürenlerde de meydana gelir.

Enfeksiyonlar

Boğazınızda bir enfeksiyon oluşması mümkündür. Genellikle bademciklerde ortaya çıkar ve onların tahriş olmasına yol açar. Boğaz enfeksiyonları antibiyotik veya antiseptiklerle tedavi edilebilir. Küçük boğaz enfeksiyonları tuzlu suyla gargara yapıldığında geçebilir. Eğer sık sık boğazınız kaşınıyorsa, tuzlu suyla düzenli olarak gargara yaparak, ağız hijyenini de sağlamış olursunuz. Çünkü tuz bakteri ve mikropları yok eder.

Enfeksiyonu engellemek için dişlerinizi fırçalamayı ve diş ipi kullanmayı, ayrıca yemeklerinizi düzgünce pişirmeyi unutmayın.

Alerjiler

Alerjik reaksiyonlar boğazın kaşınmasına neden olabilir. Bu bahar alerjisi de olabilir, yediğiniz bir şeyden de kaynaklanabilir. Eğer sık sık boğaz kaşıntısı çekiyorsanız, hangi yiyecekleri yediğinizde nasıl hissettiğinizi yazdığınız bir defter tutun. Bu, boğaz kaşıntısına neden olan durumları öğrenmenizi sağlayabilir.

Psikolojik Sebepler

Boğaz kaşıntısına eşlik eden boğaz temizleme ve öksürme sinir bozucu bir alışkanlık haline gelebilir. Bazen boğaz kaşıntısı psikosomatik olabilir, yani buna neden olan hiçbir dış etken yoktur. Bu tür bir sorun genellikle boğaz tahrişine neden olan gerçek bir olaydan sonra ortaya çıkar.

Boğaz Kaşıntısı Tedavisi

Boğaz kaşıntısının birçok tedavi yöntemi vardır, ancak tedavi yollarına geçmeden önce problemin ciddi olup olmadığını belirlemelisiniz. Eğer kaşıntıya ek olarak, kızarıklık ve nefes darlığı çekiyorsanız, hemen tıbbi yardım alın. Çünkü bu anafilaksinin belirtisi olabilir ve hayatı tehdit edebilir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Boğaz Acısı Belirtileri ve Tedavisi

Boğaz Acısı Belirtileri ve Tedavisi

Boğaz Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi

Boğaz Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi

Boğaz İltihabı Nasıl Geçer?

Boğaz İltihabı Nasıl Geçer?

Boğaz Ağrısına Ne İyi Gelir?

Boğaz Ağrısına Ne İyi Gelir?

Boğaz Ağrısı ve Öksürük Belirtileri ve Tedavisi

Boğaz Ağrısı ve Öksürük Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Boğazda Yanma Nedenleri

Boğazda Yanma Nedenleri

Güncel

Boğaz Tahrişi Belirtileri ve Tedavisi

Boğaz Tahrişi Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Boğazda Takılma Hissi Belirtileri ve Tedavisi

Boğazda Takılma Hissi Belirtileri ve Tedavisi