Boğazda Aftın Çıkma Nedenleri
25 Haziran 2024

Boğazda Aftın Çıkma Nedenleri

Boğazda Aft

Ağızda minik beyaz pamukçuk şeklinde çıkan yaralar aft olarak adlandırılır. Daha çok dil, yanakların iç kısmında, dudakta ve yumuşak damakta görülen aft, boğaz bölgesinde de meydana gelebilir. Ağız, dil veya boğazda oluşan aft, kişinin gündelik hayatını olumsuz yönde etkiler. Şiddetli ağrı, acı ya da sancı hissedilmesine neden olabilir. Aft oluşmaya başlamadan birkaç gün önce çıkacağı yerde kaşıntı ve kızarıklık hissedilir. Birkaç gün sonra ise ortası beyaz ve çevresi kırmızı az çukurlu yara haline dönüşmektedir. Kişinin şiddetli ağrılar ve acılar hissetmesine sebep olur. Özellikle boğaz ve yanak bölgesinde, dilde oluşan aftlar ağrıdan dolayı yemek yemede ve yutkunmada zorluk çekilmesine sebep olmaktadır.


  • Aşırı stres ve endişeli durumlar
  • Asitli yiyecek ve içeceklerin sürekli tüketilmesi
  • Ağız ve diş temizliğinin yeteri kadar yapılmaması
  • Ağız sağlığına yeterince önem verilmemesi
  • Sigara kullanımının fazla olması
  • Diş macunu seçimlerinin doğru olmaması
  • B12 vitamini eksikliği

Boğazda aft, kullanılan diş macununun içeriğinde bulunan bazı etken maddeler, ağız içindeki hücreleri tahriş ederek yara oluşumuna neden olabilir. Bağışıklık sistemi ile alakalı olabilir. Özellikle ağızda oluşan yaralanma ve diş tedavisi sonrasında aft oluşumu tetiklenebilir.

Aftların oluşmasının birçok sebebi bulunmaktadır. Aft tedavisi, yol açan etkene bağlı olarak değişiklik göstermektedir. Kimi zaman aftlar bağışıklık sistemiyle ilgili olan, Behçet hastalığının belirtisi olabilir. Ancak yalnız başına aftlar Behçet hastalığının bulgusu olarak değerlendirilmez. Boğazda sürekli oluşan aftlar, cinsel organ ve çevresinde yaralar, damarlarda ve gözde iltihaplanma, kanda aşırı şekilde pıhtılaşma oluşması Behçet hastalığının belirtileri arasındadır.

Boğazda Aftın İyileşme Yöntemleri

Boğazda aftların geçmesi için yapılacak ve dikkat edilecek bazı hususlar vardır. Aft oluşumunun altında yatan neden saptanır ve sebep olan neden ortadan kaldırılarak aft sorunu aşılır. Vitamin eksikliğinden dolayı oluşan aftlarda, kişilere ek vitamin ilaçları verilir. Boğazda aft yarası genelde B12 vitamini eksikliği sebebiyle ortaya çıkmaktadır. Bu nedenle süt, yoğurt, peynir, yumurta, tavuk ve et gibi gıdaları daha fazla tüketmeye dikkat etmeliyiz. Gıda alerjisinden dolayı aft oluşumu söz konusu ise kişinin alerji yapan gıdalar tespit edilip, bu gıdalardan kesinlikle uzak durması gerekmektedir. Yaraların olduğundan daha da büyümemesi için acı, asitli ve baharatlı gıdalardan uzak durmak gerekmektedir.

Boğazda aft problemi var ise yemek yerken ve içecek içerken güçlük yaşanıyorsa kesinlikle doktora başvurulmalıdır. Yapılacak muayeneden sonra yaraların altında yatan nedenler saptanır ve bir an önce tedaviye başlanmalıdır. Stres ve sinirden uzak durarak daha sakin ve temposu düşük bir yaşamı, kendinize bir yaşam stili olarak alıp yaşamaya dikkat etmelisiniz.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Boğaz Yanması Nedenleri?

Boğaz Yanması Nedenleri?

Haber Bülteni

Güncel

Boğaz Şişmesi Belirtileri ve Tedavisi

Boğaz Şişmesi Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Boğaz Yanmasına Ne İyi Gelir?

Boğaz Yanmasına Ne İyi Gelir?